משחק 'עשרים ואחת'
המשחק הבסיסי מיועד לילדים בכיתות א‒ב
משחקים בהם משתמשים בקלפי שברים מתאימים לילדים עד כיתה ו' (ראו להגיע לשלמים' למטה)
אחד המשחקים הטובים ביותר ללימוד חיבור וחיסור בתחום ה־20 (או בעצם ה־21), הוא משחק ההימורים 'עשרים ואחת', שמשחקים אותו ללא ההימורים, עם קלפים גלויים ועם כללים קצת שונים מהמשחק המקורי.
יתרון חשוב של משחק זה הוא שיכולים להיות כמה מנצחים – כל אלה המגיעים למספר 21 (או למטרה אחרת), או הכי קרוב אליו. דבר זה ממתן את האופי התחרותי של המשחק ומאפשר שיתוף פעולה כאשר משוחחים על מידת הכדאיות של שחקן לבקש קלף נוסף.
המשחק הבסיסי
מספר המשתתפים: 3‒6
ציוד: קלפים רגילים מ־1 עד 10 (ללא קלפי התמונות בחפיסה)
מטרת המשחק: להגיע הכי קרוב למספר 21 בלי לעבור אותו.
מהלך המשחק: בוחרים משתתף אחד שתפקידו לחלק קלפים. בדרך כלל המחלק אינו משתתף בסבב זה של המשחק, אלא אם כן חסרים שחקנים אחרים.
מחלקים לכל משתתף שני קלפים ומניחים אותם גלויים על השולחן. לאחר מכן, לפי התור, המחלק שואל כל אחד אם ברצונו לקבל קלף נוסף. בעזרת שיחה בין המשתתפים, כל אחד מחליט אם כדאי לו לקחת קלף נוסף או לא (נוסף על חיבור וחיסור, משחק זה פועל על עיקרון ההסתברות – מה הסיכוי שיצא לי קלף עם מספר נמוך מספיק כך שלא אעבור את ה-21?). ממשיכים בדרך זו עד שלא נותר שחקן שיבחר לקבל קלף נוסף. משתתפים שעברו את המספר 21 יוצאים מהמשחק.
*מדי פעם בפעם, כאשר הדבר אפשרי, הורים או אחים גדולים יכולים לשאול את הילדים מהי הדרך שבה הם מבצעים את החישובים שלהם, ולפעמים גם להציע דרך נוספת.
אפשר ליצור משחקים דומים בנושאים שונים – עם קלפי שברים כמו במלחמת שברים, כאשר המטרה היא להגיע לשני שלמים במקום 21 (וכך גם עם שברים עשרוניים או אחוזים), או אפילו עם זוויות המצוירות על קלפים, כאשר המטרה היא לאסוף את הקלפים הדרושים כדי ליצור שני עיגולים שלמים. קלפים להדפסה לנושאים השונים אפשר למצוא כאן.
מגיעים לשלמים
ציוד: כרטיסי שברים (הנמצאים בציוד למשחק 'מלחמת שברים')
מטרת המשחק: להגיע הכי קרוב לשני שלמים בלי לעבור סכום זה.
מהלך המשחק: כמו ב'עשרים ואחת' הבסיסי.
*אפשר גם לשחק עם קלפים שעליהם רשומים שברים עשרוניים.