משחקי מלחמה – משחקים בנושאי חיבור, כפל, שטח, שברים
משחק הקלפים 'מלחמה' הוא משחק מתמטי במלוא מובן המילה, בהיותו משחק העוסק בהשוואת כמויות (או גדלים) , כמו המתמטיקה עצמה. למרות שהמשחק המקורי הוא כמעט תמיד משחק מזל בלבד, ניתן לנצל גרסאות שונות ומתקדמות יותר למגוון רחב של נושאים ורמות מתמטיות.
במשחקי המלחמה שלהלן, חפיסות הקלפים משתנות בהתאם לרמה ולתוכן המתמטי הנידון. אתם יכולים להכין את הקלפים ביחד עם ילדיכם (פעילות שיש בה ערך לימודי בפני עצמה), או למצוא חפיסות קלפים מיוחדות כאן מוכנות להדפסה.
משחק ה'מלחמה' המסורתי – לילדים בגילאי 3-5
מספר משתתפים: 2
ציוד: קלפים רגילים, אבל מומלץ להשתמש בקלפים מ-1 עד 10 בלבד, ללא קלפי התמונות בחפיסה. ניתן גם לקנות או להכין חפיסות קלפים שבהם מצוירות הכמויות השונות בדרכים שונות.
מהלך המשחק: מחלקים את החפיסה, שווה בשווה בין שני המשתתפים ומניחים את הערמות הפוך על השולחן. בכל סבב, שני המשתתפים הופכים, בו-זמנית, את הקלף העליון בערימה שלהם. המשתתף שערך הקלף שלו גבוה יותר מקבל את שני הקלפים ומניח אותם הפוכים בערמה בצד.
במידה ושני הקלפים שהפכו, שווים, מתרחשת "מלחמה". ליד הקלף הפתוח, מניחים שלושה קלפים הפוכים, ואחריהם קלף רביעי פתוח. המשתתף שערך הקלף הרביעי גבוה יותר מקבל את כל הקלפים שהשתתפו במלחמה ומניח אותם הפוכים בערימה בצד.
באופן מסורתי, מנצח הוא שאסף את כל הקלפים בחפיסה. בגלל שבצורה כזאת המשחק יכול להימשך זמן רב, אני מציעה לקבוע זמן לסיום המשחק מראש, ולאחר מכן לספור למי יש את המספר המרבי של קלפים.
'מלחמה כפולה' – לילדים בכיתות א'-ג'
משחקים כמו במשחק המלחמה המסורתי שלמעלה, אבל כאן המשתתפים הופכים כל פעם שני קלפים במקום אחד. השחקן עם הסכום הגבוה יותר לוקח את ארבעת הקלפים. אם יוצאים סכומים שווים, מנהלים מלחמה כמו במשחק המסורתי.
'מלחמת המלבנים'
מספּר משתתפים: 2
ציוד: קלפים למלחמת המלבנים
מהלך המשחק: כמו מלחמה רגילה אבל משתמשים בקלפים "מלחמת המלבנים"
מלחמת כפל – לילדים בכיתות ב'-ד'
כמו מלחמה כפולה, אבל הפעם כופלים את המספרים שעל הקלפים במקום לחבר אותם. כשמופיע תרגיל כפל שהמכפלה שלו לא ידועה באופן מידי, מחשבים את התוצאה בשיתוף פעולה, בין אם בציור, או בעזרת כל אסטרטגיה אחרת. בשיחה המתמטית המתרחשת, כל אחד מנסה להסביר או להצדיק את החשיבה שלו.
**אם השוואת התוצאות של שני המשתתפים מובנת מאליה, אין צורך לבצע את החישוב (לדוגמה: 2 פעמים 6 לעומת 4 פעמים 6, או 2 פעמים 3 לעומת 6 פעמים 5). כפי שהזכרתי בספר, בשלבים הראשונים של לימוד הכפל חשוב מאוד להשתמש במילה "פעמים", המעניקה משמעות לתרגיל, ולא במילה "כפול".
מלחמת שברים – לילדים בכיתות ה'-ו'
ציוד: חפיסת קלפים מבריסטול שעליהם כתובים השברים 0/2 (0 חצאים), 1/2, 2/2; 0/3, (0 שלישים), 1/3, 2/3, 3/3; 0/4, (0 רבעים) 1/4, 2/4, 3/4, 4/4; 0/6 (0 שישיות), 1/6, 2/6, 3/6, 4/6, 5/6, 6/6; וכל השברים שהם חלקי 12, מ-0/12 עד 12/12. היות ולשברים מסוימים אלה יש מכנה משותף לשברים אחרים בחפיסה, ולכולם מכנה משותף של 12, ניתן להשוות ביניהם בקלות.
*תמצאו כאן רצועות שברים המחולקות לאותם חלקים כמו בקלפים. כדי שהשברים יהיו משמעותיים לילדים, אפשר להשתמש ברצועות כדי להשוות את הערכים של שני שברים שונים. לדוגמה, אפשר להשוות 1/3 ו 1/4 או:
ע"י כך שלוקחים רצועה שמחולקת לשלישים ורצועה שמחולקת לרבעים ומשווים ביניהן
או
ע"י כך שלוקחים רצועה שמחולקת לשנים עשר חלקים ובודקים לכמה חלקי 12 כל שבר שווה.
המשחק מתנהל כמו משחק המלחמה המסורתי.
למי השטח הגדול? – לילדים בכיתות ג'-ו'
ציוד: קלפים עם מצולעים בצורות שונות ובגדלים שונים. כאן תמצאו שתי חפיסות של קלפים: אלה ששטחם מתאים למדידה בעזרת יחידות מדידה משולשות, ואלה שקל יותר למדוד בעזרת ריבועים.
"מדי־שטח" מנייר שקוף שעליהם מצוירות רשתות של ריבועים או משולשים קטנים. מדי השטחים נמצאים כאן, ועליכם להדפיס אותם על נייר שקוף.
ב"מדי-שטח" משתמשים כאשר משווים בין שטחים שלא ברור איזה מהם הוא גדול יותר.
***ניתן גם להכין קלפים למשחקי מלחמה עם מצולעים שבהם יש מספרים שונים של צלעות, קלפים עם שברים עשרוניים, קלפים עם אחוזים…. מלחמה הוא משחק שילדים תמיד אוהבים, אז ניתן לנצל אותו ללימוד מגוון רחב של נושאים מתמטיים.
לציוד "למי השטח הגדול' לחצו כאן